Επισκεφτείτε μας και στο Facebook!

Η Παναγία και ο Ιωάννης κάτω από το σταυρό του Κυρίου.

Κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου της Σταύρωσής Του ο Ιησούς βλέπει κάτω από το Σταυρό να στέκονται γεμάτοι πόνο και θλίψη η Παναγία, η Μητέρα Του και ο Ιωάννης, ο μαθητής Του. Ξεχνώντας για λίγο το τραγικό μαρτύριο που βιώνει, θέλει να τους παρηγορήσει και να τους προστατέψει.
Γυρίζει, λοιπόν, στη Μητέρα Του και λέει: «Γυναίκα, αυτός τώρα είναι ο γιος σου». Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Ιωάννη του λέει: «Αυτή τώρα είναι η μητέρα σου». Με τα λόγια αυτά, φαίνεται πως ο Ιησούς αναθέτει τη φροντίδα της Μητέρας Του στον μαθητή Του Ιωάννη. Εάν όμως εμβαθύνουμε περισσότερο στο χωρίο του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου, αντιλαμβανόμαστε ότι και η Παναγία αναλαμβάνει τη φροντίδα του Ιωάννη, αφού από εκείνη τη στιγμή και μετά τον «υιοθετεί» και στέκεται δίπλα του ως πραγματική του μητέρα.
Θα μπορούσαμε, όμως, να αναρωτηθούμε αν η φράση «Γυναίκα αυτός τώρα είναι ο γιος σου» αφορά μόνο τον Ιωάννη. Κι όμως δεν αφορά μόνο τον μαθητή του Χριστού. Μέσα από το πρόσωπο του αγαπημένου Του μαθητή, ο Χριστός απευθύνθηκε σ’ όλους τους ανθρώπους. Όλοι μας κάτω από τον Σταυρό του Κυρίου, υιοθετούμαστε από την ίδια τη Του τη Μητέρα, την Παναγία μας. Αυτή στέκεται δίπλα μας, ανεβαίνει μαζί μας κάθε ανήφορο, δεν μας αφήνει να απελπιστούμε· μας παρηγορεί και μας στηρίζει. Σε όλες τις ανθρώπινες θλίψεις, επικαλούμαστε το όνομά της. Είναι αυτή που εμπιστεύτηκε ολοκληρωτικά τον εαυτό της στο Θεό και είναι αυτή που γνωρίζει πολύ καλά πως μετά από κάθε μαρτύριο ακολουθεί η Ανάσταση. Η Παναγία, ως Μητέρα, είναι δίπλα σε κάθε άνθρωπο που την έχει ανάγκη. Είναι εδώ, στον πόνο μας, με τα σημάδια του πόνου μας επάνω της, δίπλα στα σημάδια του δικού της πόνου.

Βούλγαρης Γιώργος
Θεολόγος       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάμε για...μάθημα!

Πάμε για...μάθημα!
Μπείτε για να επιλέξετε τάξη

20 βιβλιοπροτάσεις για την ΣΤ Δημοτικού