Επισκεφτείτε μας και στο Facebook!

Η σιωπή της Παναγίας

Η γιορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τη ζωή της Μητέρας του Χριστού. Μια ζωή που τη χαρακτηρίζει η θέωση, η αγιότητα και ένα πλήθος αρετών, που δύσκολα κατακτούνται, ακόμη και στην προσπάθειά μας να μιμηθούμε το πρότυπο της Θεοτόκου. Αυτή η ζωή άρχισε, κορυφώθηκε και ολοκληρώθηκε στη σιωπή. Σε νηπιακή ηλικία η Παναγία εισέρχεται στα Άγια των Αγιών και παραμένει σιωπώσα και προσευχόμενη για περισσότερο από μια δεκαετία, προετοιμαζόμενη για τη μεγαλειώδη αποστολή της, για την οποία είχε προοριστεί. Μα και αργότερα, ως Μητέρα του Κυρίου Ιησού Χριστού, βιώνει ένα προς ένα τα ακατάληπτα, πολλές φορές, γι’ αυτή γεγονότα σιωπηλά και με πλήρη ταπείνωση, έχοντας θέσει τον εαυτό της με απόλυτη εμπιστοσύνη στην πρόνοια και στη φροντίδα του Θεού.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως οι Ευαγγελιστές εμφανίζουν τη Θεοτόκο να μιλάει μόνο τέσσερις φορές (στον Ευαγγελισμό, στη συνάντησή της με την Ελισάβετ, στο περιστατικό με τον δωδεκαετή Ιησού στο Ναό και στο Γάμο στην Καννά). Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι η υπέρτατη προσωπικότητα του Χριστιανισμού, η Υπεραγία Θεοτόκος, η Μητέρα όλων μας, η Παν-Αγία, το πρόσωπο, που παρακαλούμε να μεσιτεύει για μας στον Υιό της, αναδεικνύεται μέσα από τη σιωπή της. Κράτησε μέσα της όλα όσα έβλεπε, όλα όσα έζησε, όλα όσα και η ίδια υποψιαζόταν, αλλά αδυνατούσε να τα ερμηνεύσει, κοντά στον Σαρκωμένο Υιό του Θεού. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των Παθών και της Σταύρωσης του Κυρίου αγόγγυστα, σιωπηλά και με περίσσευμα ταπείνωσης και υπομονής παρακολουθεί με πόνο το μαρτύριο του παιδιού της.
Η σιωπή της αυτή φανερώνει το ανέκφραστο μεγαλείο της, την αγιότητά της, τη χάρη, που τη σκεπάζει. Είναι σιωπή ομολογίας, μέσα στην οποία περικλείεται ολόκληρο το σχέδιο σωτηρίας του ανθρώπου. Η Παναγία ήταν πρόσωπο σιωπηλό, σημαντικό, ιερό, ωραίο. Αποτελεί το πρότυπο, που όλοι μας καλούμαστε ν΄ακολουθήσουμε και να μαθητεύσουμε, να εντρυφήσουμε στην άγια σιωπή της. Αφήνοντας στην άκρη την πολυλογία μας, τις φλυαρίες μας, την κενολογία μας, την περιττολογία μας, την αργολογία μας, αλλά και την κενοδοξία μας , την αδιακρισία μας και την κατάκρισή μας, θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε το μεγαλείο της Θεοτόκου και να τη μιμηθούμε. Κατά τις ώρες της σιωπής πραγματοποιούνται τα μεγαλύτερα θαύματα, οι μεγαλύτερες ηρωικές πράξεις, οι μυστικές προσωπικές επαναστάσεις, η γνωριμία και η ρήξη με τον άστατο και άγνωστο εαυτό μας. 
Η Παναγία μας λειτούργησε όπως λειτουργούν οι αδένες στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους, δεν αισθάνεται κανείς πόνο απ’αυτούς, αλλά όταν λειτουργούν σωστά βοηθούν στην υγεία του οργανισμού. Αντίθετα όταν δεν λειτουργούν σωστά, παραμορφώνουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η Παναγία, λοιπόν, είναι ο βασικός πνευματικός αδένας στο Σώμα της Εκκλησίας, που βοηθάει στην καλή λειτουργία του.
Η Υπεραγία Θεοτόκος αποτελεί το καλύτερο δώρο, που πρόσφερε το ανθρώπινο γένος στον Χριστό. Και αυτό έγινε με την άκρα σιωπή της και όχι με ιεραποστολές, κηρύγματα, ομιλίες και δράση. Πρόσφερε τον εαυτό της στο Θεό και έγινε Μητέρα του Χριστού, κάνοντας το ίδιο αθόρυβα τη μεγαλύτερη ιεραποστολή μέσα στην ανθρώπινη ιστορία. Ανάγεται, επομένως, σε ύψιστο πρότυπο ζωής, καθώς μέσα από την εύλαλη και μεγαλειώδη σιωπή της μας δείχνει το δρόμο να πλησιάσουμε το Θεό, με ταπεινοφροσύνη, πνευματικότητα, περισυλλογή, αγάπη και προσευχή. Καλούμαστε, λοιπόν, να βιώσουμε τη σιωπή των αγίων, τη σιωπή των αφανών ηρώων, τη σιωπή των σοφών, την σιωπή των αυτοθυσιαζόμενων, τη σιωπή της αγάπης και της προσευχής. Καλούμαστε να βιώσουμε το μυστήριο της σιωπής, έτσι όπως μας το δίδαξε η Υπεραγία Θεοτόκος.

Βούλγαρης Γιώργος
Θεολόγος        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάμε για...μάθημα!

Πάμε για...μάθημα!
Μπείτε για να επιλέξετε τάξη

20 βιβλιοπροτάσεις για την ΣΤ Δημοτικού